Thaimaalaisesta ruokakulttuurista
Thaimaalaisesta ruokakulttuurista

Miten thaimaalainen ruokakulttuuri eroaa suomalaisesta?

Nämä ovat kaksi aivan eri maailmaa. Suomessa puhutaan säästä, Thaimaassa ruuasta. Thaimaalainen saattaa puhua päivän mittaan parikin tuntia pelkästään ruuasta. Jokainen thaimaalainen tunnistaa ja osaa valmistaa helposti 40–50 erilaista ruokaa.

Ruoan valmistus alkaa esivalmisteluilla, jossa tehdään tahnat ja mausteseokset morttelissa. Jasmiiniriisiä syödään joka aterialla. Currytahnat, inkivääri, kalakastike, riisinuudelit ja jasmiiniriisi ovat perustavaraa. Kalakastike korvaa suolan. Chiliä laitetaan melkein joka ruokaan. Chilin ansiosta ruoka myös säilyy kauemmin kuumuudessa syömäkelpoisena.

Ruoka valmistetaan yleensä kaasuliekillä tai hiilloksella. Wokkipannu ja höyrykeitin ovat välineinä. Thaimaassa olet mestarietsivä, jos löydät jostain uunin.

Perusmakuja on viisi: makea, hapanimelä, katkera, suolainen ja polttava. Ruoka on täydellistä kun se on tasapainossa ja harmoniassa, ja tämä onkin kokin tärkein tehtävä. Voit siis tuntea monta makua kerralla suussasi.

Thaimaassa voit löytää yhdellä aterialla pöydästäsi esimerkiksi keittoa, salaattia, curryja, erilaista lihaa sekä kalaa friteerattuna tai grillattuna, jasmiiniriisiä, makeaa riisiä, tahmeaa riisiä, tofua, cashewpähkinöitä, palmusokeria, tamarindia, mangoa, papaijaa, banaaneja sekä kookosta kaikissa muodoissa.

Leipää, maitoa tai voita ei thaimaalaisessa ruokapöydässä ole.

Kaikki ruuat ovat keskellä pöytää ja jokaisella on oma kulho. Ruokailuvälineinä on lusikka, haarukka ja syömäpuikot. Veistä et löydä pöydästä koskaan. Haarukkaa ei laiteta suuhun, vaan se toimii lusikan apuna.

Thaimaan maaseudulla paikalliset syövät ulkona maassa peiton päällä istuen tai lattialla maton päällä jalat taakse taivuttuina, niin, että jalkapohjat eivät osoita ruokiin päin. Hampaita ei näytetä eikä naurukohtauksia suvaita. Täydellinen tasapaino ja harmonia ovat ruokailun yhteydessäkin valttia.

Ruokapöytiä ei maaseudulla ole. Thaimaassa koko perhe/suku syö yhdessä, ja “pöytäkeskusteluissa” käsitellään kaikki mahdolliset asiat. Ruokailu tapahtumana onkin aivan ylivertainen.

Kaupungeissa tasokkaimmista ravintoloista voit löytää pöydästä koristeltuja vihanneksia ja hedelmiä. Hedelmien ja vihannesten koristelu on Thaimaassa eräänlaista taidetta, jonka vain harvat ja koulutetut taitavat.

Juomaksi on pääsääntöisesti vettä, joskus hedelmämehuja tai olutta.

Jälkiruuaksi yleensä on eksoottisia hedelmiä tai sitten kookoksesta ja palmusokerista valmistettuja erittäin makeita kakkuja tai leivonnaisia. Makeaa riisiä käytetään myös jälkiruuissa

Valmistatko ensimmäistä kertaa thairuokaa?

Etene ruokalaji kerrallaan. Aloita esimerkiksi curryruuista ja riisin keittämisestä. Jätä vihannekset vaikka aluksi kokonaan pois. Seuraavalla kerralla käytä vihanneksia varovasti. Maut ovat teräviä, joten kokeile ja maista. Tee kaksi eri versiota ruuasta, tulinen ja mieto. Thairuuan valmistaminen ei ole vaikeaa.



Käytä vain aitoja thaimaalaisia elintarvikkeita. Näin saat aitoja makuja. Laadukasta jasmiiniriisiä myydään vain etnisissä kaupoissa. Isojen kauppojen thaituotteet kannattaa kiertää kaukaa. Ne ovat huonosti kopioitua ruokaa.

Chilitahna soveltuu kaikkeen ruoanvalmistukseen tuoreen chilin tapaan. Sambal Oelek on indonesialainen chilitahna, joka on valmistettu tuoreesta chilistä. Käytä monipuolisesti maustamaan aasialaisia ja meksikolaisia ruokia tai antamaan lisämakua riisi- tai pastaruokiin, keittoihin, kastikkeisiin, pataruokiin ja marinadeihin. Sopii pöytämausteeksi. Säilyy huoneen lämmössä 6 kk.

Soijakastike sopii ruokien maustamiseen. Se sopii erityisesti itämaisten ruokien ja riisin maustamiseen. Se sopii myös pöytämausteeksi. Olipa kyse riisistä, lihasta, kasviksista, keitoista tai salaateista. Sen avulla on helppo maustaa kasviksia ja pähkinöitä, ja se antaa myös lihapaistiin mukavan makean ja mausteisen säväyksen: muutama lusikallinen kastiketta ja paistista tulee maukkaan rapea ja uskomattoman herkullinen. Säilyy huoneen lämmössä 12 kk.

Chilikastike on makea ja vahva thaimaalainen maustekastike. Monikäyttöinen hapanimeläkastike sopii erinomaisesti liha-, broileri-, kala-, äyriäis- ja kasvisruokien maustamiseen. Kokeile kastiketta myös pöytämausteena ja dippi- tai grillauskastikkeena. Säilyy huoneen lämmössä 6 kk.